Wednesday, June 6, 2007

napi ritmus

14-én be kell mutatnunk a terveket, és akkor kapjuk meg az opponenseinket, persze csak akinek úgy áll a terve. Jó lenne soproni bírálót kapni, aki már hűsölt a langyos Fertő-tóban forró nyári délután, evett lángost a büfésoron, keresztülfolyt már az iszap a lábujjai között, belement már a lábába szálka a cölöpházak deszkázatán, és elgondolkodott már azon, vajon mért néz ki ez a természetileg gyönyörű hely úgy, ahogy...És jól fel is bosszantotta magát ezen!

A diploma elején utánanéztem, mi is a helyzet a területemmel, no meg a témaválasztás aktualitását próbáltam boncolgatni.
Jó olvasgatást, kiegészítéseket, javításokat szívesen veszek :) A végén lehet fejet falba verni, tipikus magyar szerencsétlenkedés...

A FELADAT AKTUALITÁSA
A Fertő-tó Ausztria és Magyarország határán található, a Vasfüggöny idején itt húzódott a Keleti-tömb és a Nyugat határa, szigorúan elzárt terület volt. Ennek ellenére működött itt vitorlásklub az adottságokhoz képest élénk vitorlásélettel, amit szigorú feltételek mellett lehetett használni.
A rendszerváltás után a Fertő-tó látogathatóságát övező szigor enyhült, bár még jó pár évig csak engedéllyel lehetett használni.
A Fertőrákosi strand partjára állami vállalatok üdülői települtek cölöpökre, amiket máig is „cölöpházakként” említenek a soproniak.
A 90-es években egyre lazul a szigor a turistaforgalom számára, időszakos határátkelők nyílnak gyalogosok, lovasok és kerékpárosok számára Fertőrákos - Szentmargitbánya, Harka - Sopronnyék, Ágfalva – Somfalva között, a Fertő-tavon sétahajóval át lehet lépni a „határt”
Az egykori határ mentén emlékhelyek nyílnak (Vasfüggöny túraútvonal), 2007 decembertől pedig a Schengeni egyezmény értelmében teljesen megszűnik a határ Magyarország és Ausztria között.

A Fertő-tó 2002-ben az UNESCO Világörökség része lett, amely címre az osztrák és magyar rész összefogva pályázott. A nyertes pályázat következtében jelentős pénzügyi források álltak rendelkezésre fejlesztés céljából. Bár a pályázatot a 2 ország együtt nyerte meg, mégis hatalmas a különbség az osztrák és a magyar rész fejlődésében:
Míg Ausztriában 23 személyes szolárhajót helyezett üzembe az ottani nemzeti park, megújuló energiát hasznosító épületek stb épülnek, a magyar oldalon mintha megállt volna az idő…

Miért marad el a fejlődés a strandon, azaz magyar helyzet a Fertőrákosi strandon

A Fertő-tó magyarországi strandját a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. Üzemelteti, de a terület a Győr-Moson-Sopron Megyei Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tulajdona.
A két állami cég között évtizedekkel ezelőtt nézeteltérés támadt abból, hogy jogilag kié is a nádas egy része? Emiatt a jogvita miatt a tulajdonos mindig csak egy évre szóló üzemeltetési szerződést kötött az üzemeltetővel (2,5 millió forint évente a bérleti díj). A bizonytalan helyzet miatt, azaz hogy hosszútávra érdemes-e befektetni a strandba, évtizedeken át elmaradt a Fertő tavi strand fejlesztése.

2007-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság engedett álláspontjából és határozatlan időre adta bérbe a strandot az üzemeltetőnek, a Soproni Vízműnek, így elvben a fejlesztések előtt is megnyílhat az út.

Sajnos a jogi viták miatt eddig rendezési terv nem készült a területre. A strand jelenlegi állapota leromlott, közterei gondozatlanok, az épített környezet minősége silány. A parkoló helyzete a területen átszervezéssel hatékonyabbá tehető.Diplomázók, hajrá!!!

No comments: