Tuesday, September 18, 2007

OpenHouse

Hát egy hete találtam egy szobát. Hackneyben.
Ne keressetek rá a bűnügyi statisztikákra…Viszont hiszek abban, hogy nem véletlenül kerültem ide...

Hétvégén nyílt nap volt a középületekben. Amit megnéztem, és izgalmas volt:

The Building Exploratory (Hackney)
Underground Village (Hackney)
Fairmule House,, Waterson St (Shoreditch)
Larmenier and Sacred Heart Primary School (Hammersmith)
„FLACQ” Rowe Lane familiy house (Hackney)
Retro eco house (Elephant & Castle)

BUILDING EXPLORATORY (Hackney)

Amit ez a szervezet csinál, az fantasztikus. Építészcentrum – gyerekeknek J Angliában az egyetlen. 10 éve működnek. Célcsoportjuk kezdetben a gyerekek voltak, de mára már felnőtt és nyugdíjas csoportjaik is vannak. Csinálnak workshopokat iskoláknak, mindezt ingyen.

Elsősorban a gyerekek lokális ismereteiből indulnak ki. A kiindulási pont Hackney.UNDERGROUND VILLAGE

Igen, igen... Stúdiók újrahasznált metrószerelvényekből!


FAIRMULE HOUSE (Quay 2c)

Ez jelenleg a legnagyobb fa szerkezetű, mixuse épület Angliában. Acél vagy beton helyett kizárólag előregyártott, helyszínen szerelt fa szerkezetből áll az összes teherhordó szerkezet (fal, födém, tető).

A ház története 2004 februárjára nyúlik vissza. A 23x14 m-es, barnamezős telket a beruházó tervvel és építási engedéllyel vásárolta meg. Ez a terv később teljes mértékben módosult. 11 lakás és 7 bolt került kialakításra.

Hogy miért is Fairmule lett a ház neve? Thomas Fairchild a 18. sz. híres kertésze volt, akinek először sikerült genetikailag módosított növényt csinálni, 2 növény keresztezésével, az ún. Fairchild Mule-t. A kertész sírja pedig történetesen az épület kertjében van.


LARMIER AND SACRED HEART PRIMARY SCHOOL

Sokat utaztam, hogy láthassam ezt az épületet. De megérte! Először is pár szó a keletkezés történetéről.

„This project is about two trees being placed as the central symbol for an entire approach to the creation of a new learning center for young people”

A régi iskola helyén 2 120 éves fa maradt. E két fa köré lett tervezve az épület, félkörben. Az épület tetőszerkezete rétegelt fatartókból áll. Erre kerül a zöldtető.

Az épület átlátásai meghatározók. Egyrészt a félkör miatt a szemközti szárny is mindig látható, másrészt a központi fa is mindig szem előtt van. És a belső átlátásokról nyilatkozó Főnővértől hallottuk: szeret mindent szemmel tartani… Ebben nem kételkedek…

A tömeg kívülről is nagyon barátságos. A 2 szintes homlokzatot feloldották kisebb tömegekkel, burkolatnak fát választottak, ez előtt van egy réteg felfuttatott vadszőlő, és a kedves hangulathoz járul még a gyerekrajzokkal szitált textil árnyékolók és az épület tervével párhuzamosan kialakult kert kicsiknek és nagyoknak.

Hát, nem egy minimál költségvetésű projekt.

„FLACQ” Rowe Lane familiy house (Hackney)

Ez az egyik nagy kedvencem lett. Pici ház, 5 fős családnak. Hackney közismerten nem a legjobb környék. A látogató többsége láthatóan megdöbbent, mikor a raktárterület végén megpillantotta a keresett zsebkendőnyi házat. A házikó a kaliforniai családi házak és a japán házikók tulajdonságaiból sokat merít.

Manapság kezd a fa szerkezet az érdeklődés középpontjába kerülni.

Az épület szerkezete teljes egészében fából van, amit előre legyártottak, és a helyszínen csak szereltek.

Az épület kiszolgáló terei a peremen, az „életterek” a belső részben vannak, teljesen összefűzve, mindenféle izgalmas átlátással. Ha belépünk, átlátva a belső tereken, megpillantjuk a kertet. Eldönthetjük, hogy 3 lépcsőfokot leereszkedve a konyhán át kimegyünk-e, vagy felszaladunk az intim terekbe.

Meglepő, hogy a pici házban mindennek van helye (biciklik, nyuszik, tűzifa, tervek). A gyerekek a tetőtér tetején alszanak emeletes kuckóban. A felső szintek elválasztófalai egyben polcok. Az emeleti ablakok mellett egy 20 cm széles nyitható sáv húzódott, hogy nyáron át lehessen szellőztetni a felső szinteket.


És végül egy találós kérdés: Miről szól a leírás? Várom a tippeket :)

RAFIKI

A rafiki szuahéli szó, barátot jelent.

Legyen hát barát, ki őrzi minden dolgodat, mit, ha rábízol, beléd kapaszkodva hordoz. Rajta apró kincseidnek hely’t találsz, vagy beszórva könyvek, szendvics és ruha. És csikizd meg, mikor tárcád után kotorsz.

Hord egész nap, az avaron száguldj két keréken, ülj rá sziklaszirten pihenve, vagy nyomd a szomszéd arcába a tömött liftben.

Szolgáljon téged csendesen, ha vigyázol rá, ha nem.

A Themse fesztivál is a hétvégén zajlott, ami a majális fílinget csemészte be az őszbe.

1 comment:

anna said...

hey ada! i don't really understand hungarian... but do the links to hackney mean that you found a nice place to live in hackney? and maybe a job already?? hope so for you!! all the very best from stuttgart, thinking of you! anna