Saturday, December 8, 2007

KENSINGTON - HOLLAND PARK - NOTTING HILL


- Kensington High Street: a 99-es szám alatt van London egyik titka, 1938-ban épült épület tetején 0.6 ha tetőkert található, ami eu legnagyobb tetőkertje. Különböző kertekből áll, 500 növényfajjal, szökőkúttal, kacsákkal, flamingókkal, étteremmel. 1981 óta vendéglátóhely.
- a 18. szám alatt Linley Sambourne grafikus élt.
- Kensington Palace Garden, a Notting Hill Gate és a Kensington High Street között , London legdrágább címe... a 18-19 es számért 70 millio fontot fizettek.

- Kensington Palace - királyi rezidencia, itt lakott Diana is. St James palota a hivatalos

- Knightsbridge: London 2 legpazarabb áruháza van itt: a Harvey Nicholls es a Herrods. 1898 Anglia első mozgólépcsője a Herrod'sban.

- South Kensington: Anglia múzeumkoncentrációjának maximuma: Victoria&Albert, Natural History, az 1851-es Nagy Kiallítás eredményeképpen


- Holland Park: bár pici, mégis London talán legaranyosabb parkja, rózsakerttel, ligettel, sziklakerttel, Kyoto japán kerttel (1991) pávákkal, mókusokkal, nyuszikkal, és talán a legjobb játszótérrel. A valamikori Holland Ház területén van, itt áll a hatalmas jakobiánus villa, 1606ból. a ház a 19dik sz-ban irodalmi fészek lett, Dickens, Sheridan, Scott, Wordsworth is látoatta, Byron itt találkozott először Caroline Lambbal. A század végére a ház a kétes állarcosbáljairól híresült el. A házat bombatalálat érte a villámbombázáskor.
a környéken jelenleg színészek, bbc dolgozók élnek...

- Notting Hill: akárcsak Bloomsbury esetében, itt is értelmiségi kör alakult.
- Portobello Road: antik piac, 1950 óta. Itt játszódik M. Amis London Fields regénye.
- 1965 óta rendezik augusztusban a Nottinghill carnevált, EU legnagyobb utcai karneválját

No comments: