Sunday, December 2, 2007

Királyi intrikák

Tegnap a londoni National Portrait Galleryben tettem látogatást. A történelmi tárlattal kezdtem, a Tudor-korral. A kiállítás fontosrésze a szöveges magyarázat, ami nélkül nem lenne igazán elhelyezhető a portéalany a történelem forgatagában. A képeket kísérő szöveg meglehetősen tömör, kicsit talán túlságosan is. Az voltaz érzésem, hogy nem mindeig sikerlüt visszaadni a nagyon is élő fantasztikus arcképek kontextusát a rövidre fogott magyarázatokkal.

Amire viszont ösztönöz a tárlat, hogy felkeltse a látogató érdeklődését a további történelni irányú nyomozás iránt, amik helyszíne legtöbbször London(hogy csak a leghíresebbet említsük VIII. Henrik - Boleyn Anna kapcsolata)

A sztori dióhéjban :

Boleyn Anna VIII. Henrik király hat felesége közül a második volt. Anna annyira szeretett volna királynő lenni, hogy behálózta VIII. Henrik királyt, aki miatta vált el első asszonyától (aki amúgy halott bátyjának özvegye volt), hogy őt feleségül vehesse. Ez a válás óriási botrányt kevert, nem kevesen segédkeztek benne, és súlyos nehézségeket jelentett a király számára.
A király azonbanpár év házasélet után ráunt Annára, és újra házasodni támadt kedve. Ezért 1536-ban a Towerba záratta Annát, felségsértéssel vádolta és lefejeztette.

No comments: