Saturday, March 8, 2008

Debrecen

Pár hete Debrecenben töltöttem néhány igazi téli napot.

Sok szépet láttam, többek között a Nagytemplomot, aminek a harangtornyában Vigh István "Halmitóé Debrecenig New Yorkon és Queanbean-en át” című kiállítása látható. A grafikák textilre rajzolt tájképek. Igazi csemege. A toronyból a kilátás pedig meghökkentő. Nagyon jó ötlet volt, hogy publikussá tették.A Déri Múzeum, mint kötelező helytörténeti múzeum kőzettani szekcióval nem tűnt elsőre hívogatónak. Az időszakos kiállítás miatt döntüttünk úgy, hogy egy esélyt adunk. És jó döntés volt. Véletlenül az időszakos Balázs Dénes kiállítás előtt a helytörténeti részt is megnéztük, és üdítő volt a lényeglátó és az összefüggéseket kiemelő szöveges magyarázat a tárgyak mellett. A Balázs Dénes geológus életművét bemutató tárlat pedig ámulatba ejtő és erőt adó minden szempontból.

A Déri Múzeum mögött nyílt meg aközelmúltban a múzeum - hotel - konferenciaközpont blokk, mint azt az épület belsejében lévő tábla hirdeti: mindez nagyrészt a debreceni polgárok pénzéből. A Modem névre hallgató modern és kortárs művészeti múzeum 3 kiállítását tekintettük meg. "A történet folytatódik" című, nemzetközi alkotók Van Gogh inprovizációja szerintem kevésbé sikeres. Számomra összehasonlíthatatlanul inspirálóbb volt a második szintet elfoglaló Bukta Imre kiállítás. A harmadik emeleti Ámos Imre tárlat pedig egy nagyon bennsőséges élmény, a dokumentumfilm sokat segít a kontextus felvázolásában.
Two of Bukta's pictures: The first is "MMS". The grandfather is on the medow-field gets an MMS from the (grand)children from some exotic beach... The next one's title is "Lamb in the Pub"...


Szipál Márton képei és a vele készült interjú szintén egy nagyon pozitív és inspiráló, csak ajánlani tudom. Amikor láttam, kint hófúvás volt, de biztos vagyok benne, hogy napsütéses tavaszi időben is érdemes benézni.

No comments: