Sunday, July 27, 2008

Serpentine Gallery 2008

A Hyde Parkban levő Serpentine Gallery egy 19. században épült pavilon. Amiért bekerült a köztudatba, annak oka, hogy a galéria elé 9 éve egy ideiglenes pavilon épül, aminek tervezésére egy nagy hírnévre szert tett építészt kérnek fel.
A tavalyi pavilonról írtam a blogon, és pár hete egy véletlen folytán ráleltem az évekkel ezelőtt ide készült Toyo Ito pavilonra is.

Idén Frank Ghery tervezte, és szokás szerint az Arup kivitelezte a pavilont.

Sajnos nem tudom megállni összehasonlítás nélkül. Első észrevételként a pavilon messze nem olyan fotogén, mint a tavaly itt lévő Olafur Eliasson-féle pavilon. A pavilon tulajdonképpen egy lineáris utca, ami nem is igen akar más lenni, mint egy "napernyőkkel" és padokkal berendezett köztér fából, üvegből és acélból. Bár az építészeti eszközöket, szerkezetet, anyaghasználatot, amiket Gerhy használt egyáltalán nem érzem logikusnak, ennek ellenére a pavilon pozitívumának érzem, hogy a létrehozott tér sokkal nyitottabb a parkban felüdülést és lepihenést keresők felé, mint Olafur szofisztikált "előadóterme". Ez a pavilon a csíkos üveg "napernyőivel" (amit konkrétan nem érzek adevátnak megoldásnak sem anyagválasztás, sem szerkezeti szempontból) sokkal inkább a Hyde Parkot a nyugágyai miatt választó közönségnek szól, mint Olafur "értelmiségi" szigete.

No comments: