Saturday, August 22, 2009

La Fajolle, Montaillou

Egy hupnis biciklis túra kezdéseként Ax les Thermes-ből (700 m) feltekertünk egy 1640 m-en lévő hupnira, onnan legurultunk a 860 m-en fekvő La Fajolle-ba.
La Fayolla egy kis hegyi falu, ahova eléggé kihűlve érkeztünk az esőben hegyről leereszkedés következtében. Mivel aznap még csak a reggeli kávét ittam, titkos vágyam volt, hogy valahol friss, édes barackra leljek útközben. Ez a kérés egyszerre csak valóra vált a kis faluban, amikor is megpillantottam a mobil zöldségesben a frissen Cahorból felhozott barackokat... (A kis falvakban nincsenek boltok, hanem autóval jön a pék, bolt, zöldséges, hentes, stb.) Vettünk is a remekművekből, a helyiek meg csak nevettek rajtunk. Megjegyzem, a falucska Bánfalvára hasonlított leginkább. Innen aztán feltekertünk az 1250 m-en fekvő célpontunkhoz, Montaillou-höz. Az idő közben teljesen esősre fordult, egy kis kocsmában elfogyasztott kávé igen
jól esett. A kocsmában sokat derültünk a helyieken, egy terítőanyagba öltözött nénin, egy boszorkány kinézetű pultosnéni és egy életművész barkácsolón. Bár az eső továbbra is folyamatosan esett, Montaillou-t meg kellett nézni.
Ez a kis okszitán falu azért lett ismert, mert 250 lakosát 1308-ban a carcassone-i megszállott inkvizitor, Fourier több éves vallatás után (amik mindegyikén Fourier személyesen részt vett!) eretnekség vádjával elítélte és kivégeztette. A vallatási jegyzőkönyveket XII. Benedek pápává válva magával vitte, és a vatikáni könyvtárban fennmaradtak. Ezekre itt Emmanuel Le Roy Ladurie történész lelt, és 1975-ben megjelentette. A könyv az falu mindennapjairól, az itt lakók életéről, hitéről szól. (Részletek a könyvből később.)


View Larger Map
6 comments:

smrsm said...

hú az egy remek könyv, nagyon érdekes kísérlet volt! a helyiek számon tartják a környéken?

ada said...

Igen, Montaillou-ban van egy hatalmas látogatóközpont, és egy rádióstúdió
(http://www.radio-montaillou.com/), ahol lekváron és pólón kívül A Könyvet is meg lehet vásárolni, kizárólag franciául...

smrsm said...

höhö. az egyik kurzusomon foglalkoztunk vele tavaly egyébként, kb 4 usd-ért kapható :) magyar fordításról nem tudok.

morassee said...

Van magyar fordítás:
http://www.c3.hu/scripta/buksz/98/2/07.htm

morassee said...

A kurzusról lehet valamit tudni? Hogy került elő Montaillou?

smrsm said...

Jé, akkor csak fogalom nélkül voltam.

A kurzus címe 'Introduction to historical methodology' volt és a történetírás és -kutatás módszertani fejlődésén mentünk végig, a nagy alapműveken Habermastól Foucault, Ginzburg, Bourdieu, de Certeau stb. figurákon át... volt egy Montaillou-óra is.