Tuesday, November 3, 2009

Londoni Krimik és Rémtörténetek II.

Sokszor rábukkanok olyan történetekre, amelyek helyszínén hetente elmegyek. Ilyen az, ha az ember egy több ezer éves város belvárosában él.

1. Az első helyszín a Highway. Ez az az utca, ami Wapping határát képezi (Wapping a Temze-Highway közti terület, a történeti East End része), és itt jövök be a területre, ha Hackneyből jövök haza. Amikor lakást néztünk, még nem tudtuk az utca történetét, de észrevettük, hogy a terepekkel, magas házakkal szegélyezett nagyforgalmú főút nem tartozik a preferenciáink közé, így rögtön kizártuk.
Valamikori az utca neve Ratcliff Highway volt, és már a római korban is út volt a helyén. A 19. században igencsak rossz hírű utca volt (ez ma sincs máshogy), és a Ratcliff Gyilkosságok tették fel erre a pontot.
Az első gyilkosságsorozat 1811 decemberében történt, amikor is meggyiloktak a házában egy textilkereskedőt és egész családját, valamint a házban tartózkodó cselédséget.
12 nap múlva, a Wapping Lane-en lévő Kings Arms-ban (oh, ez a mi utcank, brrr) egy 56 éves publicistát, aki a fogadót vezette 15 éve, feleségét, és a cselédjüket. Az unokájuk véletlenül élte túl a mészárlást, egy, a házban tartózkodó utazó, aki felfedezte a gyilkosságot, elmenekült az ablakon át...

A gyilkosságok gyanusítottját letartóztatták, de a börtönben öngyilkos lett.
Az eset azért keltett félelmet Londonban, mert az utcán történő merényletek, attrocitások "bevettek" voltak, az emberek a házukba biztonságban érezték magukat. "An Englishman's home is his castle." De ezek az esetek házon belül történtek.

2. A második helyszín a Cable Street.


View Larger Map

Az utca a nevét a hosszában kimért hajóköteleknek köszönheti. Az utca 1 mile hosszú azért, mert éppen ennyi kötél kell egy hajó kikötéséhez. Kikötő pedig volt bőven ebben a városrészben. Ahogy a hajóforgalom nőtt, több ilyen 1 mile-os utca is keletkezett. A hajózási kellékek piaca a közeli Wellclose Square volt.
A viktoriánus időktől az 50-es évekig (talán máig?) a Cable Street a kocsmákról, ópium szívóiról (ezeket látogatta Oscar Wilde, talán még emléktábla is van), olcsó szállásairól és bordéjairól volt ismert. A Cable Street - Cannon Street kereszteződésében lett földbe téve az előző szotri öngyilkos vádlottja, akkori szokás szerint szívét átdöfve, mivel az öngyilkosokat léleknélkülieknek tartották.
1936-ban itt volt a később Battle of Cable Street nevű antifasiszta incidens.


3. A harmadik, szintén közeli "Est End-i" helyszín a Whitechapel. Nem szeretek erre a részre egyedül menni, mindig történik VALAMI. De ez nem csak most van így:
Az utca nevét adó kápolna a 2. világháborúban le lett bombázva. A városrész a történeti városfal határain kívül van, és nem tartozott a hivatalos londoni hatóság felügyelete alá. Ide települtek az öntödék, sörfőzők és vágóhidak.
A 17 -19. században a vidéki lakosság jelentős része London környékére költözött, felhigítva ezzel az itt élő kézműves-munkásosztályt.
1840-re a Whitechapel és tágabb környezete, az East End (Wapping, Aldgate, Bethnal Green, Mile End, Limehouse, Bow, Poplar, Shadwell, Stephney és Bromley-by-Bow) lett az a nyomornegyed, amiről a Dickens regényekben is csak nagy akaraterővel tudtam olvasni. A Commercial Street-ről nyíló Dorset Street ki is érdemelte a London legrosszabb utcája titulust.
A viktoriánus korszakban az angol szegény réteg máshonnan betelepülőkkel keveredett , elsősorban írekkel és zsidókkal. A kortársak szerint az itteni szegénység felülmúlta a legrosszabb orosz vagy new yorki slumokett. Sok nő lett prostituált, 1888-ban 1200-ra becsülte a rendőrség a számukat. Számos prostituált esett áldozatul gyilkosságnak. 5 nő volt az áldozata a whitechapeli 1888-91 között 'Hasfelmetsző Jack' által elkövetett eseteknek. A közös a gyilkosságokban, hogy a nőknek mindig a torka lett elvágva késsel, és ki lett szedve belsőszerve. A nem identifikált sorozatgyilkos leveleket is küldött a rendőrségnek, amelyet először hoaxnak hittek. Miután a levélbeli fenyegetés be lett váltva, a legenda tovább szövődött.
Az egész lista itt.

És mi a helyzet ma?
2009-es adatok alapján, személy elleni erőszak-térkép a MET területről:

No comments: