Wednesday, December 23, 2009

Zeneakadémia Budapest

A felújítás előtt részben bezárandó Zeneakadémia bezárás előtti utolsó koncertjén voltunk, Leonor Botev tanácsára. A hangverseny elég szűk körű volt, minősége felemelő.
A fellépők neve és a műsort pedig azért kerül ide, mert mindenkinek csak ajanlani tudom őket.

Fejérvári Zoltán (zongora), Palojtay János (zongora), Tornyai Péter (hegedű) és Zétényi Tamás (gordonka).

Dukay Barnabás: Rondino, ami a szívhez szól; Hallomások a fényről és a szeretetről - kánonok és szimfóniák két zongorára - seconda parte
Haydn: D-dúr szonáta, Hob. XVI:19; B-dúr trió, Hob. XV:20
Webern: Három kis darab, op. 11; Négy darab hegedűre és zongorára, op. 7
Tornyai Péter: ...au angue de la pleine lune - seconda parte
Debussy: Hat antik sírfelirat; Szonáta
Kurtág: Schatten
Bartók: Mikrokozmosz (6. füzet) - részletek

Megdöbbentett a precizitásuk és szakmai profizmusuk. A modern darabok talán leginkább azt hozták ki belőlem, amit Aphex Twin zenéje: csak tájakat jutatt eszembe, ahogy mászkálunk a tundrán Észak-Skóciában, aogy egy forrás valahol Walesben vagy ahogy a nád susog a Fertőn.

A másik dolog ami elmerengtem a koncert alatt, az maga a kupolaterem volt. Szeretem a régi tereket, amiket évtizedek óta használnak. A falán festmények voltak, mind egy festőtől. Városok. A mi régi soproni zeneiskolánk is ilyen volt, ezer réteg egymáson, meglehetősen kuszált módon néha, de az ember fantáziája mindig járt: mért került Bartók Béla fotója 2.6 m magasságba a szolfézsteremben? Kinek a fejében született meg a sárkányban végződő fantasztikus korlát? Vajon egy ilyen palotában tényleg uszályos ruhákban laktak a kisasszonyok? Mik azok a pontok és színek a folyosón sorakozó Fejér Zoltán képeken? És ezer ilyen kérdés, miközben vártam az órára a folyasón, vagy csak elbambultam szolfézson. Sajnos a soproni zeneiskoláról nincs képem , amikor még zeneiskolaként működött, de a Zeneakadémiáról csináltam néhányat.

A Soproni Zeneiskoláról pedig Rompety képei.


2 comments:

smrsm said...

a soproni zeneiskola zsenialis volt. evek ota arrol almodozom hogy visszaszokom valahogy - most ures az egesz, 2001-ben voltam bent zaras elott, utana napokig keszen voltam. az megvan hogy ki epittette es miert? boldog karacsonyt! ps

morassee said...

Nem tudom a pontos történetet. A romokról néhány fotó Rompetytol.
http://www.rompety.com/friss/ZS/index.html