Monday, February 8, 2010

Insurance Issue 1- Profesional Indemnity Insurance

Azt hiszem szükségszerű és logikus, hogy ha az ember vállára felelősség kerül, rögtön ezer, eddig fel nem tett kérdés tolul ajkaira, amik a felelősségi köröket, felelősségre vonásokat, büntetéseket, következményeket és biztosításokat illetik. És mivel tévedni mindenki téved, ez ellen nem árt védekezési stratégiát felállítani. Amellett, hogy magában a cég típusában is rejlik némi buffer a személyi felelősséget illetően például egy korlátolt felelősségű társaság esetében, nézzük meg, mi védi meg az egyéni vállalkozót/alkalmazottat/bármelyik építészt a személyes vagyonának elvesztésétől egy mulasztás/hibázás miatti kártérítéses per esetén?

Hát a válasz íme itt:

Az ARB regisztrálással együtt kötelező egy úgynevezett Professional Indemnity Insurance megkötése. Ez a megbízónak, a megbízott egyénnek, és az őt foglalkoztató cégének (ha van ilyen) egyaránt érdeke, hisz ha valamilyen mulasztást követ el az alkalmazott, és a megbízó ezért kártérítést követel, akkor elvileg ez a biztosítás fedezi ezt.
http://www.arb.org.uk/professional_standards/professional_indemnity_insurance

Professional Indemnity Insurance (PII)

Professional indemnity insurance provides cover for claims of negligence against the policy holder. All architects in practice are expected to have their work covered by adequate and appropriate insurance cover, whether it is held by themselves or by their employer. Such insurance needs to be in place both in the interests of architects and that of their clients.Protection against liability incurred in practice or business related to architecture needs to be in place in the interest of both client and architect. Allegations of professional negligence often involve complex and detailed issues, and litigation may be expensive and traumatic. Professional Indemnity Insurance (PII) or other appropriate insurance cover is essential to protect an architect against claims.


Standard 8 of the Architects Code - Standards of Conduct and Practice provides that:

Architects should not undertake professional work without adequate and appropriate professional indemnity insurance cover.

Architects who undertake professional work, whether through a partnership or company or as a sole trader, as an employee or in a private capacity, should ensure their work is covered by insurance. Employees are clearly a special category as insurance will usually be provided by their employer. Nonetheless, employed architects should ensure that appropriate cover/protection is provided by their employer, and in the case of doubt, seek such confirmation in writing. It is an architect’s responsibility to ensure their professional work is adequately covered.


Milyen fokozatai vannak ennek a biztosításnak? Azaz mennyi az a várható legnagyobb veszteség, amit sikerülhet összehozni egy rossz döntéssel/mulasztással?
A minimum biztosítotság £250,000 fedezetet ad. Kérdés, ha valakinek az éves bevétele £10000, miért kell £250,000-ra biztosítania magát, de a választ nem nehéz kitalálni: elég könnyen termelhet az ember egy, a project kezdeti értékénél sokszorosan nagyobb kárt.

Kell-e biztosítás, ha az ember (akár első projektként) csak a saját házacskáját tervezi? Ebben az esetben nem azért tanácsos biztosítást kötnie, hogy a saját hibái miatt feljelentse saját magát, hanem mert ez a biztosítás fedezi a vele dolgozók mulasztását is..

Ha valaki nyugdíjba megy, akkor csak az úgynevezett, minimum 6 éves "tun-off cover"-t fizeti, ami az eddigi munkái kapcsán várható panaszokat fedezi. Érdemes az embernek a halálát követő évekre is gondolni, hisz a házát is érheti végrehajtás, ha kártérítést követelnek rajta akár halála után... A naiv kezdő hiheti, ha ő csak ingyen tanácsokat adok a helyi közösségnek, akkor még nem kell biztosítást fizetnie, nem gondolva arra, hogy az ingyenes tanácsok ellenére még beperelhetnek...Hasonló cipőben jár az irodai munka mellett fusizó kolléga is, hisz magánmunkáját jószerével nem fedezi az irodai munkájára kötött biztosítás.

Igazán sok kártérítés két terület miatt történt: aszbeszt tartalmú épületeken dolgozókat ért kár és penészedés miatt. Ezért erre a két területre külön ki kell térni a biztosításnál, mert sok esetben ezekre az nem vonatkozik.

Ez a biztosítás nem csak személyre, hanem köthető egy speciális projectre is. Fontos, hogy itt ne családi ház léptékű dologra gondoljunk, mivel a minimális összeg a 25 M font építési költségű projekteknél van megszabva. Tehát ez sem jelent gyors és olcsó megoldást a nagymama barátnőjének házának bővítése kapcsán. Nincs menekvés, be kell fizetnünk.

http://www.marsh.co.uk/risk/professionalliability/projectProfessionalIndemnity.php

http://www.rics.org/site/scripts/documents_info.aspx?documentID=662&pageNumber=4

No comments: