Saturday, July 24, 2010

Jurassic Coast by Run /14 km/

Ez az a tájegység, amiről elnevezték az őskor egyik szakaszát.

Gyerekkori élményeimet jutatták eszembe a nagy agyagbuckák, tele őskori csigákkal és mindenféle maradványokkal.

Az anglia déli részén lévő Jurassic Coast a világörökség része, (World Heritage Site) összesen 153 km hosszú, és teljes mértékben végigjárható a South West Coast Path-on.
Ezen a parton futottunk fel az egész partszakasz legmagasabb pontjára, a 191 m (!) magas Golden Cup-ra.

Persze ennek a nagyszerűtájnak csak töredékébe sikerült megtapasztalni. Lyme Regis, a halászfalu, ahonnan indultunk, volt az otthona Mary Anning-nek, aki régész volt a 19. században, és itt fedezte fel az első ép Ichthyoszaurusz csontvázat.

A partfal teljes mertekben szürke agyag, ami esős időben nagy mértékben megcsúszhat. Ez az erózió hozza felszínre az őslénymaradványokat. Az eredetileg kiszemelt futóutunk is le volt csúszva, ezért mentünk végül a másik irányba, a Golden Cup-ra.

Izgalmas tartozéka Lyme Regis-nek a "Cobb", ami egy hullámtörő fal. Első írásos emlék az 1300-as évekből származik, ami beszámol arról, hogy megsérült a Cobb egy viharban. Ez az extra védelem tette lehetővé, hogy a városka kereskedelme és hajóépítő tevékenysége jelentősen fel tudott fejlődni. Hihetetlen módon, egészen a 19. századig, jelentősebb kikötő volt, mint Liverpool!

Másik örömteli dolog az volt, hogy helyrehozták a városka közepében lévő 14. századi malmot. Nem utángyártották, hanem megúuló energiaforrásból származó elektromos energiával működtetik. Frissen őrölt liszt kapható, a majorság többi épületében pedig sörfőzde és sajtbolt van.

Szeretném a kapun látható feliratra felhívni a figyelmet:
"The Gods do not substract from the allotted span of mens life the hours spent in fishing".

Lehetne rajzolást is mondani, haha.


No comments: