Thursday, August 19, 2010

Fruitiére - Lac d'Estom - LacGlacé

Egy pihenőnapot adtunk magunknak, mert már nehezen tudtuk elterelni figyelmünket arról, hogy Cauterets egy gyógyvizes fürdőváros. A kiszemelt termálfürdő kiválóan hatott az izomlázra, feltört tappancsokra és barátaira. A gyógyfürdő egy hónapja nyitott, acél medencével, hamammal, pireneusi panoráámával. A nap hátralévő részét a könyvesboltban és a füvön olvasva töltöttük. Néha ez is jól tud esni.

A következő nap, bár nem a tervezett túránkat csináltuk, életem egyik legszebb körére sikeredett. Már a reggeli napfelkelte a táborban bizsergetően szép volt.
A túra a Frutiére megállónál indult, a nemrég említett völgyön át. Első megállónk a Lac d'Estom tó melletti menedékház volt, ahol lehet szállást foglalni, és ételt is szolgálnak fel. A túra csúcs pedig egymástól 100 - 200 m szintre lévő öt tó volt. A utolsó tavat Lac Glacé-nek, azaz befagyott tónak hívják. Ezen kissé hitetlenül jót mosolyogtunk. De amikor a vasérc teréktől csíkozott dombok után, átvágva néhány gleccsere eljutottunk a legfelső, jeges tóhoz, amiben gleccserdarabok úsztak, akkor összenéztünk. Innen jön az ivóvíz...

Lefelé jövet két eltévedt néninek segítettünk lejutni a menedékházig, amiért meghívtak minket egy sörre.

A túra 30 km volt, 11,3 óra alatt, viszonylag egyenletesen elosztott szintekkel.
No comments: