Wednesday, March 9, 2011

Canterbury

Nemsokára tavasz. Persze mi már pár hete nem bírunk hétvégenként itthon maradni, bár az idő még sokszor cudar. Így esett meg, hogy bár fotókat a helyekről fény hiányában nem igen készítettünk, sok mindent láttunk.

Kezdjük mindjárt az urbánus dolgokkal, a katedrális nézéssel. Minél többet olvasok az angol történelemről, a katedrálisok szinte aranybányává válnak.

Hogy csak a legnagyobbakat említsem, a Westminster katedrális és a Canterbury székesegyház tárháza a korabeli portréknak, plasztikáknak. Lenyűgöző 1200-ból származó szarkofágok, reneszánsz hölgyek, urak, gyerekek elevenednek meg sokszor a sírokon, sokszor bizarr formában.
Érdekes, hogy míg a Westminster katedrális tetemes összegért látogatható szigorú feltételek mellett, a Canterbury székesegyház a keringőivel, udvaraival, termeivel egy teljesen publikus tér, amit sokan használnak és teljesen a város része. Padokat ne keressünk, a korabeli nép a templom számukra rendelkezésre álló részén állt. Szentképeket és szentek szobrait se keressünk, mert nagy részük meg lett semmisítve amikor a katolicizmus üldözött volt.

A képek Canterburyben készültek.No comments: