Friday, April 1, 2011

Az élet nagy kérdései

Mivel várhatóan már nem sokáig vagyok kismama, szeretném összegezni és tematizálni az erre at időszakra vonatkozó élet-kérdéseket, hátha segít ártatlan, kismamalétre készülő társaimnak a felvérteződésben.

Mielőtt elérkeznénk a mindenki számára jól ismert, és feltehetetlennek bizonyuló: "És fiú vagy lány?" avagy burkolt formájában "És tudod már, hogy mi lesz a neve?" kérdéshez, számtalan egyéb területen kell furmányosan kivágni magunkat.

Kezdjük mindjárt a nagy bejelentés pillanatától, amikor is leleményes barátaink, ismerőseink simán nekünk szegezik a kérdést, hogy "Véletlen volt?" bár láthatóan nem tinédzser korúak vagyunk, aztán, hogy "De tényleg nem véletlen volt?" csak hogy legyen módunk javítani a nem őszinte válaszunkon, sőt többen érdeklődtek, hogy "Sokáig tartott"? amibe még ma is belepirulok. Sokan a partnert tesztelik, hogy "És ő is örül?" - ez egy trükkös darab.

Ha ezeken a kérdéseken keresztülvágtuk magunkat, a jövő már móka és kacagás. Olyasmi, hogy "És sokat hányok" és az összes olyan kérdés, amik kötelezően sugallják, hogy rosszul kéne magam érezni és már-már feldobott labdák egy jóizű panaszkodáshoz, már leperegnek.

A következő nagy csokor az egyre látványosabb pocakom és a szülés köré csoportosodik. Sokan aggódnak például a nagyszülőkért (!), valamint sokan szívükön viselik, hogy jönnek-e a szülők segíteni. A legjobban eddig a védőnőm reagált, miután a "És a szülők? Jönnek segíteni?" kérdésre egy rövid "nem" választ kapott, mivel nem éreztem, hogy ezt vele szeretném megbeszélni, csak ennyit válaszolt: "Probably a blessing".

Ha jól értem, a gyerekek egész fejlődését keresztülszövik az ilyen és hasonló kérdések, és már várom a következő szériát, ami tartalmazni fogja az "Eleget eszik?" és "Átalussza az éjszakát?" blokkokat is! Sok sikert mindenkinek!

No comments: