Saturday, October 1, 2011

Kék túra és Eötvös

A könyv, amiből az előző idézetet vettem, egy fantasztikus kiadás. Eötvös szinte minden utazására magával vitte valamelyik fényképező gépét (és a hozzá tartozó üveglemezeket), melyek a kor angol kamerái közül kerültek ki. Gépéhez egy-egy nagyobb mászás alkalmával külön embert kellett fogadnia. A fennmaradt, jó 2300 üveglemez nagy része sztereo felvétel, mely ekkor érte második virágkorát.

Eötvösnek számos első mászása van a Dolomitokban és az Alpokban. Ezekről a mászásokról pedig mind mind csinált képeket.

A mai értelemben vett túrázást is pártfogolta, 1888-ban, részben az ő indítványára jött létre a Magyar Turista Egyesület, aminek első gyűlésén ő javasolta a rendszeres hétvégi kirándulások megszervezését. Dobogókőn 1898 óta az ő nevét viseli az akkor megnyitott, kis fa turistaház, ami a helyreállított Báró Eötvös József menedékház, ami mellett 1906-ban épült a nagyobb kő ház. [Itt szoktunk pihenni meg pecsételni amikor BEAC maxit meg Börzsöny 50-et csináltunk]

Eötvös két lányát, Rolandár és Ilonát is magával vitte rengeteg mászására. Amint az a fotókon látszik, a hölgyek hosszú szoknyában, kis kalapban másznak, számos első mászást megtettek így. Elképesztő.

Végül pedig egy mai vándor, aki végiggyalogolta a KÉK túrát, éljen-éljen!

No comments: