Wednesday, February 22, 2012

Wapping Mums és One O'Clock Club

Nos, a Wappingban élő, jobbára középosztálybeli, középkorú, 1/2/3 kisgyerekes mamákat a Wapping Mums gyűjtőnévvel illetik a környéken. A gyerekek általában 0-5 évesek, azaz iskolás kor alattiak, papa pedig a Cityben, esetleg a Canary Wharfon töri a követ. Persze ezen családok nagy része előbb-utóbb kiköltözik ebből a belvárosi körzetből Kentbe, Essexbe, Sussexbe, ahol csimotájuk rendes iskolába járhat, van nagy kert, Land Rover, kutya, kandalló, nanny, papa pedig onnan metrózik / vonatozik esetleg biciklizik.

Node a kiköltözésig mit is csinálhat egy anyuka a kicsinyével, ha történetesen Wappingban lakik?

Rengeteg ingyenesen látogatható babázó hely van közvetlen közelségben, kezdve a babahemperegtetővel, ahol a védőnő előadásokat is tart és megméri a kicsiket, aztán nagyobbaknak szivacsos, nagy kockás mászókázóhely, aztán az én nagy kedvencem, a One O'Clock Club, erről bővebben lent. Aki pedig szereti a kihívásokat átmehet más körzetekbe, a Barbicanban, Tate Modernben, Museum of Docklandsban és szinte az összes múzeumban van valami hely/foglalkoztatás kicsiknek (ingyen).

A One O'Clock Club Wappingban gyakorlatilag a parkban egy szerény, mondhatni minimális kis nyári lak, benne WC, egy kis szoba a személyzetnek, és különböző babasarkok: egész kicsiknek, aztán babakonyha, hasonlók. Két nénit alkalmaznak, akik előkészítik a játékokat a gyerekeknek: gyurmát, vizet, homokot, no meg az uzsonnát, vezetik az éneklést, no meg mindenkit ismernek. Ezt az önkormányzat tartja fenn, és jobbára a babájukkal otthon lévő óvónénik, nagymamák, helyiek járnak ide. A hely tökéletes olvasztótégelye minden nemzetiségnek. Jó időben a kertben játszhatnak a gyerekek, ami nagy előnye a helynek. Vannak itt kisbiciklik, kis hinta, kis babakocsi, ilyesmik.

Nos, hát nem csoda, ha a Wapping Mum csoport fellázadt, mikor is egyik napról a másikra felére csökkentették a nyitvatartási órákat. Találkozót szerveztek a helyi pénzek elosztásáért felelős képviselővel és kérdőre vonták. A találkozón megjelentenek a szülői fórumot képviselő szülők (4) aztán még 3 helyi aktivista anyuka, a helyi katolikus pap, aki fontos szereplője a helyi közösségi életnek, és holland barátnőmmel mi képviseltük A Külföldi Szülőket. Az események folynak, remélhetőleg nemsokára visszakapjuk a régi órákat.

Péntektől pedig (ingyenes) főzőórákra megyünk Mirával, neki addig bölcsödét is biztosítanak. Mindezt az NHS (National Health Services) szervezésében, hogy a szülőket megtanítsák egészségesen táplálkozni és táplálni.

No comments: