Wednesday, November 28, 2012

20 és 2
Mira 20 hónapos, Zénó 2.

Eszméletlenül élvezem, ahogy Mira fejlődik.

Imádja a madarakat, talán mert napi szinten találkozik a kis kedvencekkel: a szarkával, varjúval, kacsákkal, kanadai lúddal, nílusi lúddal, hattyúval, sirállyal, vörösbeggyel, verébbel, szajkóval, no meg a galambbal. Az ember nem is gondolná, hogy ennyi madár él a városban, különösen a platánfás parkokban.
Mira már régóta utánozza ezeknek a madaraknak a hangját. Az Én elmentem a vásárba dalt is ezekkel a jószágokkal énekeljük, mert hát úgy az izgalmas, ha ő mondja, mit is mond a vásárban vett varjú, szarka és barátaik.

Madárlesen is tettünk látogatást, no Mira rögtön tudta, mit kell kukucsolni és hogyan, nem sok magyarazatot igényelt a dolog.

Ahogy hallás után tanulja ékes szép magyar nyelvünket, az áthallások sokszor megtréfálják. Ha a fülemüléről van szó, megfogja a fülemet, ha a pacsirtáról, készíti apró tenyerét, hogy pacsit adhasson.

Elkezdett szavakat is mondogatni, mint tisssszta és anya. Emelett azt hiszem, mindent megért. Sokszor megdöbbent, miket össze nem kombinál.

Este a Világ leggazdagabb verebe mesét meséltük, aminek a végén a kis veréb mákot talál, és a magot megeszik a többiekkel. Reggel Mira sokmagos kenyeret evett. A tésztában észrevette a mákot, boldogan izolálta az apró mákszemet, és büszkén mutatta...

Kedvenc játéka a gombozás. Gyengébb idegzetűek ezt ne is olvassák tovább, mert itt egy 3 év alatti gyermek apró gombokkal való szöszmötöléséről lesz szó, ami fulladásveszély, stb. Szóval, van az én ezeréves gombgyűjteményem, aminek apró darabjait fél órákig el tudja nézegeni, válogatni. Jó két hónapja,  meglepetésképpen, a gyűjteményhez tettem még 20 szem gombot. A játékot azóta úgy kezdi, hogy ezt a bizonyos 20 szemet különválasztja a többitől...

Másik nagy kedvenc a puzzle. Nem, nem a két részes, ami másfél éveseknek van. A 16 darabos.

Zénó meg csak nézi, nézi, mosolyog és azt mondja, "E"!No comments: